Vilka är fördelarna med stödstrumpor inom sport?

Träning och motion gör gott för kropp och knopp, men det gäller att ta hand om muskler och leder. Annars finns risken att du snabbt blir trött, får kramp och riskerar skador. Ett optimalt sätt att få ut det bästa av din träning är att använda stödstrumpor.

Här kan du läsa mer om fördelarna med stödstrumpor, hur du väljer rätt modell och annat du bör tänka på. Maximera ditt sportande och boosta ditt välmående med stödstrumpor!

Vad är stödstrumpor?

Du kanske har stött på namnet kompressionsstrumpa, vilket är ett annat uttryck för stödstrumpor. Det handlar om ett par längre strumpor som ger ett tryck mot vadens muskel, vilket i sin tur genererar en bättre blodcirkulation i hela benet. Du har många varianter att välja bland på marknaden och därför är tipset att jämföra test av de bästa stödstrumporna för att hitta rätt modell. Stödstrumporna har störst kompression precis nere vid ankeln och själva foten. Sedan blir trycket något mildare upp mot vaden. Strumpan slutar strax nedanför knät.

Egenskaper stödstrumpor:

  • Genererar tryck från foten upp längs vaden
  • Strumpan ska inte sitta högre än knät
  • Genererar en masserande effekt

Det märkbara trycket innebär att blodet inte stannar kvar i benet, vilket annars kan generera svullnad i vader och ankel. Istället ökat cirkulationen och du kan skydda dig mot blodproppar eller åderbråck som lätt kan uppstå efter ihållande motion och träning.

Många fördelar med stödstrumpor

När du tränar eller bara har ett aktivt vardagsliv där du står mycket kan stödstrumpor vara ett skönt inslag. Du förbättrar din hälsa och är garanterad ett bekvämare liv. Stödstrumporna hjälper kroppen att cirkulera blodet bättre i venerna och det leder i sin tur till ett skydd mot farliga sjukdomar och skador. Det är en bit för blodet att transporteras från fötter och ben till hjärta, men med stödstrumpor blir det smidigare. Den ökade syresättningen gör att benen känns lättare och du orkar helt enkelt mer.

Stödstrumpor är även skönt att bära eftersom det genererar en massageliknande känsla nerifrån foten upp till benet. Det gäller både dig som är en flitig motionär och du som vill känna dig friskare i kroppen på jobbet. Tänk på att välja stödstrumpor beroende på dina behov och förutsättningar. Har du exempelvis medicinska problem är det viktigt att rådfråga en expert. I de fallen får stödstrumporna nämligen inte vara för snäva.