Olika sporter och idrott i Sverige.

Sverige är ett land med en lång historia av idrott och motion. Här kan du utöva allt från fotboll till orientering, och det finns något för alla smaker. I denna artikel tittar vi närmare på vilka olika sporter och idrotter du kan ta upp i din vardag i Sverige.

Fotboll

Fotboll är en sport som spelas av två lag med elva spelare på en rektangulär plan. Syftet med spelet är att göra mål genom att få in bollen i det andra lagets mål. Fotboll är en mycket populär sport som spelas över hela världen. Reglerna för fotboll är ganska enkla. Två lag spelar mot varandra och varje lag har ett mål. Det lag som gör flest mål på utsatt tid vinner matchen. Fotboll är en mycket fysisk sport och spelarna skadar sig ofta under matchens gång. De brukar dock återhämta sig snabbt och det finns vanligtvis inga långtidseffekter av dessa skador.

Ishockey

Ishockey är en populär sport som spelas över hela världen. Det är ett snabbt och fysiskt spel som kräver skicklighet och uthållighet. Spelarna måste åka snabbt runt på rinken samtidigt som de hanterar en klubba och en puck. Målet med spelet är att göra mål genom att skjuta pucken i motståndarens nät. Ishockey är en lagsport, och spelarna måste arbeta tillsammans strategier och pjäser för att lyckas. Spelet kan spelas på olika nivåer, från avslappnade pick-up-matcher till professionella tävlingar. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren spelare är ishockey ett utmärkt sätt att få motion och ha roligt.

Handboll

Handboll är en snabb sport som spelas med två lag med sju spelare. Målet med spelet är att göra mål genom att kasta bollen i motståndarlagets mål. Spelarna får använda alla delar av kroppen utom armar och händer. Spelet spelas på en plan som är 50 meter lång och 40 meter bred. Det finns tre typer av handboll: strandhandboll, inomhushandboll och vattenpolo. Strandhandboll spelas på en sandplan, medan inomhushandboll spelas på en hårdplan. Vattenpolo spelas i en simbassäng. Handboll är en olympisk sport som introducerades för första gången vid de olympiska sommarspelen 1936.

Innebandy 

Innerbandy eller Floorball som det också kallas är en populär sport. Innerbandy liknar hockey, men spelas med en lättare boll och klubba. Spelet kan spelas inomhus eller utomhus och spelas vanligtvis på en mindre plan än hockey.  Innerbandyär en relativt ny sport och den uppfanns i Sverige i början av 1970-talet. Sporten blev snabbt populär i Skandinavien, och den spelas nu i över 80 länder världen över. Internationella floorballförbundet (IFF) grundades 1986, och de första världsmästerskapen hölls i Schweiz 1991. United States Floorball Association (USFBA) grundades 1995 och de första nordamerikanska mästerskapen i floorball hölls 1997. I dag spelas floorball av miljontals människor runt om i världen och anses vara en av de snabbast växande sporterna.

Golf

Golf är en sport som alla kan njuta av, oavsett ålder eller idrottslig förmåga. Även om det ofta ses som en fritidsaktivitet kan golf faktiskt vara ganska utmanande och kräver en hel del skicklighet och koncentration. Målet med spelet är att slå en liten boll i en serie små hål med hjälp av olika klubbor. Spelarna tävlar vanligtvis mot varandra eller mot själva banan och försöker uppnå lägsta möjliga poäng. Golfbanor kan variera mycket i längd och svårighetsgrad, men alla har en unik utformning som ger både utmaningar och möjligheter för spelarna. Oavsett om du precis har börjat eller om du har spelat i flera år är golf en sport som alla kan njuta av.

Tennis

Tennis är en sport som kan utövas av människor i alla åldrar och med alla förmågor. Den kan spelas både individuellt och i dubbelspel, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för både tävlings- och fritidsspelare. De grundläggande reglerna för tennis är enkla: två spelare turas om att slå en boll över ett nät och försöker hålla den inom motståndarens plan. Spelet kan spelas på en mängd olika underlag, men de flesta banor är gjorda av antingen lera, gräs eller hardcourt. poängsättning i tennis är relativt enkel; den första spelaren som når fyra poäng vinner spelet. Om poängen når deuce (40-40) vinner dock nästa spelare som vinner två poäng i rad matchen. Tennis är ett trevligt sätt att få lite motion och umgås med vänner. Så varför inte ta en racket och ge det ett försök?