Hoppa till sidans innehåll

Örebro läns Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Örebro län. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Över 80 besökare på helgens barnidrottskonferens!

15 FEB 2017 12:00
"Den här dagen borde vara obligatorisk för alla föreningar!", var en av kommentarerna efter dagens konferens!
  • Uppdaterad: 15 FEB 2017 12:05

Vissa föreningar och förbund har kommit långt i arbetet för att möjliggöra en idrott för alla. Under helgens barnidrottskonferens fick vi ta del av inspiration, goda exempel och konkreta råd och tips.

Emil Risberg från Svenska Innebandyförbundet var först ut av föreläsartrion att berätta om sitt förbunds resa från slopade tabeller och resultatjakt i barnidrottsåren till att jobba mer med indelning av grupper efter förmågor och inte nödvändigtvis efter ålder. Emil berörde också relative age-effekt (RAE) och vilka följder det får för hur barn selekteras i olika talanguttagningar. Född tidigt på året innebar i regel att man hade större chans att bli vald till distriktslag, uttagen till olika läger och så vidare. Detta menade han innebar att många helt enkelt tidigt sorteras bort av idrotten - endast för att deras fysiska utveckling helt naturligt ligger efter de på året tidigt födda.

Ett viktigt budskap han skickade med till alla tvivlare och skeptiker till tabellavvecklandet var att det inom innebandyn inte skett något tapp på utövarsidan. Att inte summera de yngsta barnens resultat i tabeller var därför ingenting som Emil längre såg som något kontroversiellt - åtminstone inte inom innebandyn. 

Därefter var det dags för John Dohlsten från Azalea BK att berätta om hur de i sin förening bedriver barn- och ungdomsfotboll. Målet för Azalea BK är inte att toppa varken lag eller tabeller, utan att skapa goda realtioner till fysisk aktivitet i allmänhet och fotbollen som idrott i synnerhet. Oavsett om man som barn drivs av föreningsidrottens gemen- och kamratskap eller av hårda träningar och och matchspel ska man kunna få utlopp för det inom föreningen. 

Emma Igelström avslutade dagen med att berätta sin historia om hur hon blev en av våra främsta idrottare genom tiderna. För i en barn- och ungdomsidrott som är för barnens bästa ska vi fortfarande ge utrymme för de som drömmer om att bli bäst i världen!

ÖLIF/SISU vill säga tack till alla ni engagerade själar som spenderade lördagen tillsammans med oss på Scandic Grand i Örebro denna lördag!

Skribent: Anton Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Örebro Läns Idrottsförbund
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress: Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:Tel: 019175500
Fax: 019102070
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss