Hoppa till sidans innehåll

Örebro läns Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Örebro län. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Jag vill berätta för dig om Folksam Ledarcamp 2018

28 MAJ 2018 12:09
Himlen är oskyldigt blå. Solen lyser stark. Det är sådär varmt och vattnet precis så skimrande som du i allra bästa fall önskar dig till sommarsemestern. Men det är maj. Och det är Folksam Ledarcamp, årgång 2018.
  • Uppdaterad: 28 MAJ 2018 13:50

Eller hade vi frågat Janne Gunnarsson som inleder vår camp är nog himlen egentligen turkos. Ett av hans klassiska uttryck i sitt sätt att prata värdskap. Ett förhållningssätt - konsten att välkomna alla, alltid. Ledarna ler, ett förtjust mummel hörs i den välfyllda trevliga salen där vi sitter på Kungsörstorp i Kungsör. Platsen är perfekt och varje person som finns här inne är här för att prata ledarskap under en hel helg.

För den här helgen är tillägnad idrottsledare mellan 18-25 år från olika idrotter i Västmanlands, Södermanlands, Örebros och Östergötlands län. Allt finansieras via försäkringsbolaget Folksam och vi på idrottsförbunden i vardera distrikt har fått äran och antagit den angenäma utmaningen att sätta samman ett program som ska spegla idrottens Strategi 2025 - den att (fortsätta) göra svensk idrott till världens bästa.

Och jag har fått till min lott att berätta om allt det för dig. Jag har såklart funderat en del på vad jag ska återge. Vad vill du veta?Jag skulle vilja berätta för dig om våra lagkaptener, de unga ledare som medverkat under tidigare camps sätt att tackla rollen som just kaptener. Hur de ser alla närvarande, hur de hittar på otaliga uppdrag såsom beachparty vid vattnet i ottan, middagsspex, hejarramsor och länsflaggor. Jag skulle vilja skriva mer om Jannes sätt att sätta den varma tonen och vänskapliga känslan på hela helgen med sin föreläsning. Jag skulle vilja berätta om Kungsörstorps eget värdskap, om maten, rummen, badtunnan, sjön, om de som möter oss vid bilar och bussar. Jag skulle vilja förmedla känslan av att sitta i gräset på morgonen och lyssna till Yamina Enedahl när hon läser från sin bok ”Under ytan” och sedan fortsätter prata om vikten av mod och mål i sal.

Jag skulle vilja att du också fick vara intill Tommy Söderbergs sinneslugna person. Att just du fick varmprata en stund med honom om ditt och datt och höra hans varma skratt när jag säger att jag alltid älskat hans träningsoverallsoutfit - den han också förmedlar genom sitt prat. Hur Madeleine Hasselwander från Folksam får stående applåder för campen, och för powerbankgåvan. Hur jag önskar att du kunde höra Maria, Hanna och Christopher från Awake Projects sjunga under det hjärtgripande sparkliga #idrotthjärtakulturinslaget ”I’m purple bitch”. En teaterpjäs där viljan att alltid få vara sig själv brottas med samhällets könsnormer.

Jag skulle vilja beskriva hur Ida Högback från Brottsofferjouren berör med sin föreläsning om att skapa trygga idrottsmiljöer där fler kan, måste, agera mera mot brott inom idrotten. Att även du fick smittas av Anneli Östbergs peppiga föredrag som fullständigt bubblar av idrottskärlek. Om hur det känns när Södermanland återigen kniper den prestigefyllda vandringspokalen i den interna traditionsenliga ickeprestigefyllda(?) distriktstävlingen (vi tackar för god camp, solhatten av). Eller känna kraften när alla i publiken diskuterar möjligheter och utmaningar kopplat till strategi 2025 i ett nära soffsamtal med våra kaptener som gäst.

Men mest av allt önskar jag att du som inte är här fick höra deltagarnas nyfikna, kloka tankar och frågor. Skratten. Applåderna. De som ekat under hela helgen. Gemenskapen. Glädjen. Skäl till att de flesta av oss faktiskt håller på med idrott. Fick bevittna de vänskapsband som knutits mellan människor, idrott hjärta idrott. Och hur jag minsann sett att en hand slank in i någon annans - en möjlig kärlekshistoria tro? För jag tror att du allra mest av allt egentligen vill veta vad dessa nyckelpersoner har tyckt för att veta om du vill skicka din förenings idrottsledare till eventuella (förhoppningsvisa!) camp i framtiden. Jag har frågat några av dem och nedan följer några citat:
 

Det här händer inte varje dag, så jag tänkte varför inte testa? Jag har lärt känna massa folk, bra folk. Vi delar alla samma sportintresse. Vi har suttit och pratat och vi kan säga vad vi vill. Kul att testa på olika aktiviteter. Jag fick ju träffa Kungen också – Tommy Söderberg! Och jätteroligt och nyttigt med teatern. Janne var helskön!

-          Ahmad Charideh, Nora Bollklubb i Örebro


Det har varit kul att lyssna på så många intressanta föreläsningar. Vi har fått en nyttig inblick i flera olika sporter och verksamheter. Vi kan ju lära oss massor av varandra! Allt har varit kul så det bästa är nog helheten, men ändå bra att vi har delats in i lag med helt grymma lagkaptener. 

-          Johanna Rapp, Skogslottens Ryttarförening i Östergötland

 

Jag tycker att det har varit väldigt inspirerande. Jag har lärt mig väldigt mycket om mig själv, hur människor fungerar och hur jag ska bemöta dem. Det där med att kommunicera på bästa sätt och hjälpa dem att bli bättre människor.

-          Alva Jentzen, Södertälje Basketbollklubb i Södermanland

 

Jag tycker det var intressant ur mitt eget perspektiv. Mycket kan jag applicera direkt på mig själv och ta med rakt in i verksamheten där jag är aktiv. Det har varit en kul och givande helg som fler skulle behöva åka på.

-          Gabriel Andersson, Knäppmora AIK i VästmanlandMed det en framtidstro och hopp om en idrott som verkligen vill välkomna alla alltid. Om fler camp som denna, med ledare som fortsätter utbilda och bilda sig. Med hopp om en idrott som genomgående är trygg och rolig vid både träning och tävling för både ledare och aktiva. En idrott med idrottsföräldrar som ständigt ser till barnets bästa. En jämställd idrott. En modern idrott och idrottsföreningar som behåller, förändrar, ”förenklar”, engagerar och vågar tänka mer. Med hopp om världens bästa idrott helt enkelt! Allt från en brygga under en himmel (i valfri färg) en varm och på alla sätt magisk helg vid Mälaren i maj, anno 2018.

Idrottskärlek!

/ Sofia Lyckman, Västmanlands Idrottsförbund 

Se ännu fler bilder och filmsnuttar från helgen på Instagram @sisuovif

 

Läs mer om Folksam Ledarcamp:
http://www.svenskidrott.se/stipendierochutmarkelser/RF-stipendier/Folksamsidrottsfond
Helgens program: https://www.rf.se/globalassets/vastmanlands-idrottsforbund2/dokument/ledarcamp-2018-ny.pdf
Läs mer om Strategi 2025: https://www.strategi2025.se/
Stödfunktion mot våld, hot och trakasserier: This is a mailto link


Hitta ditt distrikt och kontakta oss:
https://www.rf.se/Distrikt/vastmanlandsidrottsforbund Västmanlands Idrottsförbund
http://www.sormlandsidrotten.se/ Sörmlandsidrotten 
http://www.olif.se/ Örebro läns Idrottsförbund 
https://www.rf.se/Distrikt/ostergotlandsidrottsforbund Östergötlands Idrottsförbund

Kuriosa:
Södermanlands spexramsa som avgjorde (?) distriktstävlingen:

Vi är från Sörmland
Vi är på Ledarcamp
Vi är taggade
Lila och turkosa
Vi diggar Västmanland
Östergötland, Örebro
Ni är så grymma
Fina och magiska
Vi är här tillsammans
Vi har gemenskap
Vi är framtiden
Som inkluderar
Alla, alla, alla
Tillsammans är vi starka
Åhh Ledarcamp!

Postadress:Örebro Läns Idrottsförbund
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress: Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:Tel: 019175500
Fax: 019102070
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss