Hoppa till sidans innehåll

Örebro läns Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Örebro län. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Kulturkompetens och integration, Hallsberg, 26/1

26 JAN 2016 16:51
Den 26/1 var ÖLIF/SISU medarrangörer i en eftermiddag/kväll i Hallsberg, där syftet var att höja kulturkompetensen och kunskapen i Sydnärke.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 15:17

”Det bästa var att komma till ett land utan krig”. Integrationsföreläsningen på Alléskolan inleddes med en film om Hassan i Kopparberg som hittade ett sammanhang och en väg in i det svenska samhället och det nya språket genom karaten.

"Filmen om Hassan är ett bra exempel på integration i praktiken, hur idrotten kan vara en väg in i det svenska samhället, en genväg säger vissa. Men det finns många olika vägar in", öppnar folkhälsostrategen Bea Scherp från scenen.
Hon representerade Sydnärkes folkhälsoteam som var med och arrangerade föreläsningen som ingick i projektet Flyktingguide och språkvän.

Programmet började med en lägesrapport om mottangandet i Sydnärke av Maria T Johansson, integrationsutvecklare på Länsstyrelsen i Örebro län. Hon presenterade siffror på hur många asylsökande som bor i södra länet samt informerade om exempelvis den nya lagen som träder i kraft i mars och som säger att alla kommuner kan tvingas ta emot asylsökande.

Därefter tog Johanna Nilsson, verksamhetsutvecklare på Rädda Barnen, vid.
"Hur gör vi för att få in de som kommer hit i samhället, hur når vi inkludering?", frågade hon från scenen.
Och publiken deltog. En del berättade om olika inkluderande initiativ som tagits på deras orter, i deras föreningar eller församlingar. De ställde också frågor, som hur man ska se på det faktum att många asylsökande placeras på orter där det finns tomma bostäder men anledningen till att det finns tomma bostäder är därför att det inte finns några jobb just där.

Maria T Johansson på Länsstyrelsen plockade upp den tråden och instämde i att närheten till arbetsmarknaden är en viktig faktor för att människor ska kunna komma in i samhället. Deltagarna fick även information om språkvänner och flyktingguider på ett nationellt plan samt vad som är på gång lokalt, i Sydnärke, inom projektet.

Klicka här för att komma till presentationerna!

Postadress:Örebro Läns Idrottsförbund
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress: Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:Tel: 019175500
Fax: 019102070
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss