Hoppa till sidans innehåll

Örebro läns Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Örebro län. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Unga satsar jämt - ett jämställdhetsprojekt med fokus på idrott, maskulinitet och normer

Idrotten har den största publiken, är förebild för miljoner unga och fostrar varje dag flickor och pojkar till vuxna individer. Hur bra blir då samhället när idrotten gör pojkar till män, om värderingen av manlighet är att vara tuff och hård, där våldet är ett sätt att ta sig fram också inom och kring idrotten?
  • Uppdaterad: 08 DEC 2017 11:32

Eftersom befintligt jämställdhetsarbete inom idrotten går trögt och långsamt behöver vi hitta nya infallsvinklar och angreppssätt. Genom att upptäcka, ifrågasätta och förändra den stereotypa synen på vad som gör en pojke eller flicka till en framgångsrik idrottare kan vi göra skillnad både internt inom idrotten men också bidra till ett mer jämställt samhälle.

Den organiserade idrotten i Sverige har ett övergripande mål där jämställdhetsarbetet är viktigt. Med jämställdhet menar vi att kvinnor och män ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter inom idrottens alla områden. Vi menar att idrottsrörelsen har som uppgift att vara en del i samhällets jämställdhetsarbete.

Projektet avslutades 2017 och ledarmaterialet implementeras nu i idrottsrörelsen. Utbildningsmaterialet finns att ladda ner här. I materialet ingår också fyra filmer som på olika sätt behandlar mansnormer inom idrotter: Mansnormen, Toppning, Laget & jaget samt Våld.

För ytterligare information, kontakta Daniel Alsarve.

Kontakt

Daniel Alsarve

Örebro läns Idrottsförbund
019-17 55 43
This is a mailto link

Postadress:Örebro Läns Idrottsförbund
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress: Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:Tel: 019175500
Fax: 019102070
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss