Hoppa till sidans innehåll

Örebro läns Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Örebro län. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Sveriges enda podcast om föreningsidrott

Podcast

Här kan du lyssna till SISU Idrottsutbildarnas och Örebro läns Idrottsförbunds egen podcast; "Här pågår föreningsidrott".
  • Uppdaterad: 25 JUN 2018 10:11

SISU Idrottsutbildarna och Örebro läns Idrottsförbund vill genom podden sprida kunskap om en idrott på barnens villkor. Vi vill diskutera, reflektera och problematisera aktuella teman som genomsyrar dagens barn- och ungdomsidrott.

I varje avsnitt behandlar vi ett aktuellt tema med sakkunniga inom området. Ambitionen är att du som lyssnare skall få tips, inspiration och idéer att arbeta vidare med i just din idrottsförening.

Johan Gren Isabelle Olsson Markus Frisk


"Vår ambition är att, på ett lättillgängligt sätt, sprida kunskap om aktuella ämnen inom idrottsrörelsen", säger programledaren Isabelle Olsson.

Podcasten kommer släppa ett nytt avsnitt en gång i veckan och har du tips på personer du skulle vilja höra i podden eller ämnen som du tycker är intressanta kan du gärna kontakta oss via: This is a mailto link

Du hittar våra poddavsnitt här nedan eller där du brukar lyssna på poddar (Podcaster, SoundCloud och/eller CastBox).

        


Avsnitt 24 - "Alla är olika - olika är bra"
Sevana Bergström är CSR-ansvarig på Svenska Fotbollförbundet och jobbar med projektet Alla Är Olika - Olika Är Bra. Projektet innebär att alla som vill spela fotboll ska känna sig välkomna, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön, funktionsvariation eller sexuell läggning.

I detta avsnitt hör du Sevana berätta om både projektet samt hur, och framförallt varför, föreningar ska ta ett samhällsansvar i sitt närområde (CSR - Corporate Social Responsibility).Avsnitt 23 - Lyckas på sociala medier
Hur kan din idrottsförening använda sociala medier på bästa sätt?
Är sociala medier ett hot eller en möjlighet? Vad kan inlägg på nätet sätta för spår? Avsnittets gäst; Mats Admaczak, arbetar som analytiker avseende sociala medier på företaget PAF (den åländska motsvarigheten till Svenska spel).

Mats tipsar om hur du som föreningsengagerad kan använda sociala medier som kommunikationsform och vilka kanaler man bör använda för att nå ut med sin information.

Vill du ta del av en presentation Mats gjort kan du se den genom att klicka här.Avsnitt 22 - Hållbar talangutveckling
Johan Fallby är idrottspsykolog och författare till boken "Gör det bättre själv om du kan" och nu gästar han podden för andra gången! I detta avsnitt pratar han om hur vi som deltar i föreningsidrotten kan skapa goda förutsättningar och en god miljö för att kunna prestera och utvecklas inom idrotten.
Frågan är; hur skapar vi talangutveckling som är håller i längden?Avsnitt 21 - Är E-sport en idrott?
E-sporten växer för varje år och Svenska E-sportförbundet knackar på dörren till Riksidrottsförbundet för att få bli ett medlemsförbund i idrottsrörelsen, men har ännu så länge inte fått ett ja.

Nu väljer fler och fler fotbollsklubbar runt om i världen att starta lag som tävlar i fotbollsspelet FIFA. I augusti 2018 skrev ÖSK Fotboll kontrakt med FIFA-spelaren Oskar Wettéus. Under slutet av 2017 vann han Sveriges största onlineturnering, Cashligan, och tidigare i år kom han på en tredje plats i TropSE Masters, Nordens största FIFA-turnering. Men! Är E-sport verkligen en idrott?Avsnitt 20 - Rörelseförståelse botar stillasittande
Dean Kriellaars är professor på University of Manitoba i Kanada och föreläser över hela världen om Physical Literacy - Rörelseförståelse. Vi pratar om att "sitta är det nya röka" och hur viktigt det är för hälsan att vi lär oss att röra på oss och använda våra kroppar aktivt, inte bara inom idrotten utan oavsett vem du är. Hör Deans jämförelse, där rörelseförståelse ses som lika viktigt för vår utveckling, som läs- och skrivförståelse.Avsnitt 19; Asylsökande kvinnor i fokus
Gäster; Magdalena Åsgärde och Najwa KasimAvsnitt 18; Locker Room Talk
Gäst; Shanga AzisAvsnitt 17; Ny träning för äldre
Gäst; Jonas KarlssonAvsnitt 16; Bra mat för unga idrottare
Gäst; Erik HellménAvsnitt 15; Idrottens Dag
Gäst; Hanna PalmAvsnitt 14; Vikten av en lekfull träning
Gäst; Maria RoothAvsnitt 13; Ungdomsinitiativ för en modern idrott
Gäst; Anton OlofssonAvsnitt 12; Fler kvinnor som ledare
Gäster; Hanna Palm och Amanda ScherdinAvsnitt 11; Vad är talang?
Gäst; PG FahlströmAvsnitt 10; "Det är inte en kvinnofråga"
Gäster; Carin Strömberg och Anna LagerquistAvsnitt 9; "Fysisk aktivitet gör oss smartare"
Gäst; Anders HansenAvsnitt 8; "Det är nya föreningsmedlemmar"
Gäster; Jessica Gerebrand och Jasmin BencaAvsnitt 7; "Det händer inte här"
Gäst; Morgan AllingAvsnitt 6; Hur hanterar vi GDPR?
Gäst; Markus FriskAvsnitt 5; Äldres hälsa
Gäst; Björn ErikssonJulspecial 2017

Julspecial 3; Gertrud ÅströmJulspecial 2; Stefan Bergh


 
Julspecial 1; Lisa DahlkvistAvsnitt 4; "Får man säga handikappad?"
Gäster; Henrik Axling och David FastAvsnitt 3; "Fler som gör mindre - om rekrytering inom idrotten"
Gäster; Anders Nyman, Lennart Andersson och Kristin Stenman

Avsnitt 2; "En idrott för alla"
Gäster; Micke Rundgren och Sandra ÖstlundAvsnitt 1; "Barnidrott är inte förminskad vuxenidrott"
Gäster; Marino Ramberg, Simon Karlsson och Peter Bergvall-Virtanen.Specialavsnitt

Specialavsnitt 8; Johan FallbySpecialavsnitt 7; Emil RisbergSpecialavsnitt 6; Magnus HedmanSpecialavsnitt 5; Joan DudaSpecialavsnitt 4; Anton LandehagSpecialavsnitt 3; Carolina KlüftSpecialavsnitt 2; Jim ThuressonSpecialavsnitt 1; Anna Iwarsson
Har du reflektioner, frågor eller funderingar kring detta avsnitt?
Kontakta oss på: This is a mailto link

Postadress:Örebro Läns Idrottsförbund
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress: Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:Tel: 019-175500
Fax: 019-102070
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss